Argonotlar Güncel Sanat Bülteni

Share this post

Anadolu Kültür 20 yaşında! + İstanbul Bienali sona erdi + Ve sanat dünyasından diğer haberler

argonotlar.substack.com

Anadolu Kültür 20 yaşında! + İstanbul Bienali sona erdi + Ve sanat dünyasından diğer haberler

Argonotlar Güncel Sanat
Nov 24, 2022
Share this post

Anadolu Kültür 20 yaşında! + İstanbul Bienali sona erdi + Ve sanat dünyasından diğer haberler

argonotlar.substack.com

Anadolu Kültür 20 yaşında!

Anadolu Kültür’ün 20. yaşını kültürel/toplumsal hayatımızda kapladığı yere, kurumdaki kişisel yolculuklarına dair sanatçı, akademisyen ve kültür sanat üreticilerinin görüşlerine yer vererek kutluyoruz. Detaylı haberimiz bağlantıda!

Sanatçı Hale Tenger, Sibel Horada, İz Öztat, Mürüvvet Türkyılmaz, Metehan Özcan, Laleper Aytek, Leman Sevda Darıcıoğlu; küratör Ulya Soley; sinemacı Necati Sönmez; akademisyen Melis Behlil, Lara Fresco, Ayça İnce; kültür sanat editörü İlksen Mavituna; kültür sanat profesyoneli Esra A. Aysun; belgesel sinemacı Ali Ergül; sanat tarihçi ve yazar Nergis Abıyeva; küratör Işın Önol; kültür yöneticisi Emre Erbirer Anadolu Kültür'ün kendileri açısından önemine değindi.

Anadolu Kültür’ün İstanbul’da faaliyet gösteren sanat merkezi Depo'da 6 Aralık’a kadar sürecek söyleşiler, birlikte yaşam pratiklerinden kültürel diyaloğa, hafızadan yerel kültür politikalarına, kültürel çeşitlilikten ulusötesi iş birliklerine, kurumun 20 yıldır çalıştığı alanlar ve ürettiği projelerden yola çıkarak Türkiye’de bu alanlarda son 20 yılda yaşanan gelişmeleri ele alıyor. Söyleşiler 18:30'da başlayacak. Detaylar Anadolu Kültür web sitesinde.

17. İstanbul Bienali sona erdi.

Görsele tıklayarak bienale dair tüm yazılarımıza ulaşabilirsiniz.
Görsele tıklayarak bienale dair tüm yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Argonotlar olarak henüz 2 yaşında olmamıza rağmen büyük bir işin altına girdik. 17. İstanbul Bienali'nin medya sponsoru olduk ve bienal adına paralel sergiler listesini hazırladık. Bunun yanında bienale dair birçok içerik de hazırladık ve hazırlamaya devam ediyoruz.

Bienalin küratoryal metninde yer alan “Bırakın bu bienal de kompost olsun. Vaktinden önce başlayabilsin, bittikten çok sonra da devam edebilsin” sözleri bize bir rota çizse de bu büyük kamusal programın nasıl bir yola alacağı, neye imkân sağladığı veya kısıtlılıkları ile öne çıkan yanları üzerine Argonotlar yazarlarına iki soru ilettik. Soruşturmayı buradan okuyabilirsiniz.

Bunun yanında toplumsal, ekolojik, politik ve sanatsal çalışmalar yapan inisiyatifleri ve bağımsız grupları ayrı ayrı da tanımak ve değerlendirmek istedik.

  • Eran Sabaner, İtaatsizlik Arşivi [Ders Bitti], küratör, yazar ve sanat eleştirmeni Marco Scotini ile sanatçı/akademisyen Can Altay’ın ortak işi olan Merkez Rum Kız Lisesisinde sergilenen işlerine dair yazdı.

  • Çınar Eslek’in sorularıyla Eva Egermann’ı ve Crip Magazine’i daha yakından tanıyoruz.

  • Seçil Epik, Merve Elveren ve Çağla Özbek’le çıkış noktasını Kadın Eserleri Kütüphanesi’nin arşivlerinden alan Hem Zemin / Hem Zaman projesini konuştu.

  • Barın Han’da sergilenen “Atatürk’ün Katafalkı: Bir Diğer Ütopik Mimari Örneği mi?” projesinin detaylarını Abdullah Ezik'in sorularıyla Kyoto merkezli sanatçı Yuta Nakamura’dan dinledik.

2003, 8. Uluslararası İstanbul Bienali, Karaköy, Doris Salcedo’nun İsimsiz işi.
2003, 8. Uluslararası İstanbul Bienali, Karaköy, Doris Salcedo’nun İsimsiz işi.

Bunların yanında...

Fotoğraflarla bienal tarihine bir yolculuk yapmak isterseniz sizi buraya alalım.

Beral Madra’nın 12. İstanbul Bienali kapsamında hazırlanan "İstanbul’u Hatırlamak" kitabında yer alan metni Argonotlar Kütüphane’sinde.

Bulmaca çözme zamanı! Kendini test etmek isteyen bienal meraklılarını bulmacamızı çözmeye davet ediyoruz.

Okuma ve izleme önerileri.

İMALAT-HANE’deki “Girilmez” sergisinden bir görünüm
İMALAT-HANE’deki “Girilmez” sergisinden bir görünüm

Bursa’da İMALAT-HANE’deki “Girilmez” sergisi fiziksel ve psikolojik olarak girilemeyen hallerin gündelik yansımalarını arıyor. Uğur Urgan, sanatçılar Can Küçük ve Cem Örgen’le sergiye dair bir söyleşi gerçekleştirdi.

"10 Aralık’a kadar görülebilecek sergide iki sanatçı “Girilmez” uyarısının çağrışımlarının mekanik, biyolojik, sosyal ve gündelik karşılıklarına odaklanıyorlar. Öyle ki bunun karşılıkları bir sümükten bir çöp torbasına, bir bira açacağına kadar uzanıyor."

“Birlikte nasıl çalışırız?”
“Birlikte nasıl çalışırız?”

2008 yılından beri CABININ-Çanakkale Bienali İnisiyatifi tarafından gerçekleştirilen, 8. edisyonuyla “Birlikte nasıl çalışırız?” sorusundan yola çıkan bienali Nergis Abıyeva ve Uras Kızıl birlikte değerlendirdi.

Şahin Kaygun
Şahin Kaygun

Şahin Kaygun fotoğrafçılığının ana meselelerini, sanatçının takip ettiği belli başlı izlekler, “oblique” kavramı ve Kaygun’un yeni bulunan işlerini  Abdulah Ezik'in soruları eşliğinde Yekhan Pınarlıgil’den dinledik.

Daha önce Kültür ve Sanat Alanında Erkek Olmamak başlıklı yazısıyla Toplumsal Cinsiyet raporunun düşündürdüklerini üzerine yazan, Esra Aysun bu kez "Kültür ve sanat alanında Müdire Hanım olmak" üzerine bizi düşündürüyor.

"Biliyorum ki sizlerin de başına gelen nice benzer hikâyeler var, bu mobbingle bezeli cinsiyetçi deneyimler maalesef istemeyeceğimiz kadar yaygın. İsimler değişse de hikâyelerimiz benzer."

Hüseyin Aksoy’un Ferda Art Platform’da yer alan Kuşların Uğrak Yerleri sergisi için Murat Alat’ın kaleme aldığı metin Argonotlar kütüphanesinde.

Leyla Emadi’nin Vision Art Platform’da gerçekleşen Diken Üstünde sergisinin broşüründe yayınlanan Beral Madra’nın “Söylem İmgeleri” metni Argonotlar Kütüphanesinde.

Medya sponsorlarından olduğumuz alternatif müzik ve teknoloji festivali Beats By Girlz’ün Türkiye’deki ilk edisyonu 4-5-6 Kasım tarihlerinde ücretsiz olarak Yapı Kredi bomontiada’da gerçekleşti, dolu dolu geçen bu üç günden sonra gelecek sene için heyecanlıyız. Editörümüz Seçil Epik, Bağımsız Yayıncılık Çağın Sözcülüğünü Mü Üstleniyor? oturumunda Argonotlar'ın yayıncılık hayatındaki yerine dair konuştu, oturumu buradan izleyebilirsiniz.

Telif Kumbarası desteklerinizi bekliyor.

Görsele tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz
Görsele tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz

Çok sesli ve bağımsız güncel sanat yayını Argonotlar, 2023 yılı yazar telifleri için okurlarını desteğe çağırıyor.

Siz de Argonotlar Telif Kumbarası’na tek seferlik 100₺, 250₺, 500₺ ve 1000₺ olmak üzere dört farklı kategoriden kendiniz için en uygun olanını seçerek destek olabilirsiniz.

Argonotlar olarak bu destekle 70 ila 100 arasında yazı yayınlamayı, yazarlarımıza ödediğimiz telif miktarını artırmayı ve daha fazla yazara alan açarak güncel sanat başta olmak üzere kültür sanat alanında çok sesli ve bağımsız bir mecra olmaya devam etmeyi hedefliyoruz. 

Argonotlar olarak gelir modelimizi çeşitlendirmek ve sürdürülebilir bir yayıncılık için arayışlarımız devam edecek. Argonotlar Telif Kumbarası dışında her türlü reklam, destek ve fon öneriniz için bize info@argonotlar.com e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

Başka mecralarda da buluşalım.

Argonotları Twitter ve Instagram üzerinden takip edebilir, bu linki arkadaşlarınızla paylaşarak bültenimizi daha çok insana ulaştırmamızı sağlayabilirsiniz.

Share this post

Anadolu Kültür 20 yaşında! + İstanbul Bienali sona erdi + Ve sanat dünyasından diğer haberler

argonotlar.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Argonotlar Güncel Sanat
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing