Argonotlar Güncel Sanat Bülteni

Share this post

Bir performans sanatı olarak drag + İnci Eviner'in yeni sergisi + Haftanın öne çıkanları

argonotlar.substack.com

Bir performans sanatı olarak drag + İnci Eviner'in yeni sergisi + Haftanın öne çıkanları

Argonotlar Güncel Sanat
Nov 30, 2022
Share this post

Bir performans sanatı olarak drag + İnci Eviner'in yeni sergisi + Haftanın öne çıkanları

argonotlar.substack.com

Bir performans sanatı olarak drag!

Mertcan Karakuş uzun süredir Argonotlar'a queer sanat alanındaki yazılarıyla katkıda bulunuyor. Bu sefer de son 5-6 yıldır Türkiye'de ve dünyada da güçlenen drag performans sanatı üzerine bir yazı kaleme aldı. Yazıda Türkiye'de drag'in bir sanat olarak kabul edilip edilmemesinin sebeplerini tartışmaya açtı, drag performans sanatçıların sorunlarına eğildi. Sanat kurumlarının drag performansçılarına ne kadar alan açtığına da ayrıca değindi. Queer sanatın farklı alanlarına dair yazmaya devam edeceğiz.

Kategori tartışması devam ededursun, bu altı yıl içerisinde drag sanatının görünürlüğünde ciddi bir artış oldu. Bu artışın sebeplerinden bahsedeceksek RuPaul’s Drag Race’in adını anmadan edemeyiz. Drag queenlerin birbirleriyle yetenek yarıştırdığı programın ilk sezonu 2009 yılında yayınlandı. Zakkum’un ilk kulisini gördüğü 2016 senesindeyse Drag Race ilk Emmy’sini aldı. Henüz Birleşik Krallık’tan Tayland’a kadar çeşitlenen diğer ülke yapımları mevcut değildi. Yalnızca Amerika yapımı söz konusuydu. Ayrıca henüz ana akım dijital platformlarda da yayınlanmıyordu. 2022’nin Nisan ayında on dördüncü sezon finalini izlediğimiz yarışma, şu an birçok ülkeye bayilik dağıtan global bir marka. Hemen hemen bütün sezonlarını Netflix’te bulmak mümkün. RTÜK’ün 2007’de Huysuz Virjin’in televizyon ekranlarına çıkamaması için saman altından getirdiği ‘‘kadın kılığındaki erkek’’ yasağından ve malum birçok sebepten ötürü henüz Türkiye versiyonu çekilemedi ama Türkiye’deki drag kültürünün geldiği noktaya katkıları yadsınamaz.

Mertcan Karakuş'un yazısına bağlantıdan erişebilirsiniz.

Okuma ve izleme önerileri

Geçici olarak Bilsar Arka Bina’ya yerleşen BüroSarıgedik|Display, açılışını Gülsün Karamustafa, Vahap Avşar, Meriç Algün ve Erdem Taşdelen’in birbirinden bağımsız dört sergisiyle yaptı. Seda Niğbolu'nun sergilere ve mekâna dair kaleme aldığı eleştiri yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Fisun Yalçınkaya, İnci Eviner’in Dirimart’ta açılan son sergisi “Huriler ve Yolcular” hakkında bir değerlendirme yazısı kaleme aldı. 2018'de Liverpool Bienali'nde sergilenen, Türkiye'de ilk kez gösterilen Cenneti Sahnelemek videosunu da yazıda detaylı inceledi. Yalçınkaya'nın yazısını bağlantıdan okuyabilir ve videodan bir fragman da izleyebilirsiniz.

İnci Eviner’in Dirimart’ta açılan son sergisi “Huriler ve Yolcular” 3-27 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluştu. Sergide 2018’de Liverpool Bienali’nde sergilenen, Türkiye’de ise ilk kez gösterilen Cenneti Sahnelemek adlı eserle karşılıyordu. Eser, geniş galeri alanının yüksek duvarlı karanlık yapısını ışıkla ikiye ayıran kocaman ikili bir ekranda sergileniyordu. Bu sergileme biçimi iki taraftan birini seçip videonun karşısına geçen izleyiciyi önce belli belirsiz bir yüksekliğe çağırıyor. Bir iskeleden ya da küçük bir kayanın üstünden denize bakar gibi duruyorsunuz; baktıkça manzaranın içinde kendinizin ya da kendinizin henüz bilemediğiniz bir versiyonunun da yer aldığını hissediyorsunuz (tıpkı denizi uzun süre uzaktan izlediğinizde kendinizi dalgaların arasında hissetmeniz gibi). 

Dirimart, Cenneti Sahnelemek, İnci Eviner
Dirimart, Cenneti Sahnelemek, İnci Eviner

17. İstanbul Bienali sona erdi. Geçen hafta bienale dair içeriklerimizi bültende bir araya getirmiştik. Ancak bienal katılımcılarıyla gerçekleştirdiğimiz söyleşi serimiz ise devam ediyor. Yenikapı, Langa bölgesindeki biyoçeşitliliği merkezine alan çalışmasıyla Orkan Telhan’ı dinliyoruz.

Berlinli belgesel tiyatro kolektifi Rimini Protokoll’ün “Remote İstanbul” projesi, Beykoz Kundura yapımcılığında üçüncü kez İstanbul sokaklarında! Beykoz Kundura işbirliğiyle hazırladığımız metin performans öncesi bir rota sunuyor. Seda Niğbolu kaleme aldı.

Argonotlar Ajanda

İstanbul'da sona ermek üzere olan sergiler

  • Zilberman Galeri, Sarmaşık, 1 Aralık

  • Arter, Sessiz Yankılar: Notre-Dame / Bill Fontana, 4 Aralık

  • Anna Laudel Gallery, Hiçbir Yer / Mehmet Sinan Kuran, 4 Aralık

  • Martch Art Project, Supramodal / Merve Morkoç, 3 Aralık

  • Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, Toprakla Şekillenen Bir Ömür / Mustafa Tunçalp, 4 Aralık

Argonotlar Ajanda'nın tamamına görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Argonotlar Ajanda'nın tamamına görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yeni açılan sergiler

  • .artSümer, Beyin Sisi, 26 Kasım 2022 - 7 Ocak 2023

  • Sanatorium, Amaçlanmamış Anıtlar / Erol Eskici, 25 Kasım 2022 - 21 Ocak 2023

  • 5533, Kırık Oktav, 26Kasım - 31 Aralık

  • Simbart Projects, Yeni Bir Uzam İnşası: Vahşi Siz / Sibel Kırık, 17 Kasım - 30 Aralık

Telif Kumbarası desteklerinizi bekliyor.

Görsele tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz
Görsele tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz

Çok sesli ve bağımsız güncel sanat yayını Argonotlar, 2023 yılı yazar telifleri için okurlarını desteğe çağırıyor.

Siz de Argonotlar Telif Kumbarası’na tek seferlik 100₺, 250₺, 500₺ ve 1000₺ olmak üzere dört farklı kategoriden kendiniz için en uygun olanını seçerek destek olabilirsiniz.

Argonotlar olarak bu destekle 70 ila 100 arasında yazı yayınlamayı, yazarlarımıza ödediğimiz telif miktarını artırmayı ve daha fazla yazara alan açarak güncel sanat başta olmak üzere kültür sanat alanında çok sesli ve bağımsız bir mecra olmaya devam etmeyi hedefliyoruz. 

Argonotlar olarak gelir modelimizi çeşitlendirmek ve sürdürülebilir bir yayıncılık için arayışlarımız devam edecek. Argonotlar Telif Kumbarası dışında her türlü reklam, destek ve fon öneriniz için bize info@argonotlar.com e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.

Sosyal medyada bizi takip ediyor musunuz?

Argonotları Twitter ve Instagram üzerinden takip edebilir, bu linki arkadaşlarınızla paylaşarak bültenimizi daha çok insana ulaştırmamızı sağlayabilirsiniz.

Share this post

Bir performans sanatı olarak drag + İnci Eviner'in yeni sergisi + Haftanın öne çıkanları

argonotlar.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Argonotlar Güncel Sanat
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing