Eda Yiğit + Erdil Yaşaroğlu + Cem Ersavcı + Reşad Ekrem Koçu ve Argonotlar Ajanda
Cem Ersavcı anısına çıkan kitap, Eda Yiğit küratörlüğünde hazırlanan sergi, Erdil Yaşaroğlu'nun sokak köpeği heykeli... Bu haftanın bülteninde okuyabileceğiniz içeriklerimiz aşağıda. İyi okumalar.
Tokatlıyan Han’da, Tokatlıyan Han’ın sergisi: “Polifonik Bir Bahçe”

Tokatlıyan Han’da gerçekleşen “Polifonik Bir Bahçe” sergisini, küratörü Eda Yiğit’le konuştuk.
✍️Vartan Estukyan
Sergiyi hazırlarken, araştırma ekibinden eski Beyoğlulu arkadaşım Aslı, beni Tokatlıyan Han’ın teras katına çıkardı ve Beyoğlu’na farklı bir açıdan bakmak mümkün oldu. Terastan şehri izlemek ve bu bakış açısıyla tüm Beyoğlu’nu görmek çok ilginçti. Terasa çıktıktan sonra içimi bir heyecan kapladı. Burada küçük bir yazıhanem olsa ne harika olurdu diye içimden geçirdim. Yirmi yılı aşkındır Beyoğlu ile bağı sürdürebilmek için kendime ait bir oda açmayı yakıştıracağımız ve kendi zamanıma yerleşeceğim bir çekirdek olabilirdi. Belki bir gün o odaya bir berjer yerleştirip sözlü tarih görüşmelerimi yapıp, kayıtlar aldığım loş ışıklı bir oda. Hanın kitabını yazacağım bir yazıhane. Bu düşünceleri aklımdan geçirirken hanın tarihsel geçmişinin derinliği, bir Ermeni vakfının mülkiyetinde olması, farklı kültürlere ve mesleki birikimlere ev sahipliği etmiş olması han sakinleri arasındaki topluluk ilişkisi gibi kavramayı ve içinde yaşarken gözlemlemeyi ve dinlemeyi gerektirecek onca şey vardı. O gün aklımdan geçenler böyleydi.
Erdil Yaşaroğlu: “Bu heykelle sokak hayvanlarını onurlandırmak İstedim”
Erdil Yaşaroğlu ile Contemporary İstanbul kapsamında gösterilecek Sokak Köpeği heykelini ve sokak hayvanlarına yönelik bakışını konuştuk.
✍️ Ozan Ünlükoç
Benim Sokak Köpeği‘ni hayal etmem içinde olduğumuz tartışmalardan çok önceydi. Bundan iki sene önce heykel olarak tamamlandı.
Yüzyıllardır bu şehirde sokak hayvanlarıyla birlikte yaşıyoruz. Bir İstanbullu olarak tabii ki sokak hayvanlarına çok aşinayım. Üstelik onlara bayılıyorum. Hepsini çok seviyorum, korurum, kollarım, beslerim, bakarım. Sokak hayvanları her yerdeler ve onlarla bu kenti paylaşıyor olmak bana bir ayrıcalık gibi geliyor. Sokak hayvanlarına hak ettikleri değeri verdiğimizi düşünmüyorum. Bu heykelle onları onurlandırmak, yüceltmek istemiştim. Onları fark etmemizi sağlamak için böyle bir iş yapmak istedim. Zaten benzer işler yapıyorum. Kedi Şehri diye bir başka işim daha var mesela. Hayvanları kullanmayı seviyorum ama sokak hayvanları çok daha özel.
Sokak Köpeği‘ni kocaman yaptım ki onların farkına varalım, görelim. Bir çoğumuz seviyoruz belki bir çoğumuz da farkında bile değiliz. Ne çekiyorlar, ne yaşıyorlar, ne oluyor hayatlarında? Onların farkında olalım diye yaptığım bir heykel Sokak Köpeği.
Cem Ersavcı: Yarım kalmış bir yol hikâyesi
Fotoğraf alanındaki çalışmalarının geniş çevrelerce fark edildiği ve merak uyandırdığı bir dönemde, 32 yaşında aramızdan ayrılan fotoğrafçı Cem Ersavcı’nın anısına yayımlanan monografinin editoryal metni Argonotlar Kütüphanesinde.
✍️ Refik Akyüz & Serdar Darendeliler
Cem’in arşivine baktığımızda hayatı/kariyeri boyunca çok sayıda politik eyleme katıldığını gözlemledik. Bunlar, işlerinin bütünü içinde önemli bir yer tutuyor ve dolayısıyla kendine bu kitapta da arşiv içindeki ağırlığıyla orantılı bir yer buluyor. Kendisini yakın hissettiği sol düşünce içinde yer almasının da etkisiyle, özellikle fotoğrafçılığının erken dönemlerinde, düzenli olarak katıldığı farklı eylemleri belgelemiş Cem. Ama aslında, bu eylem fotoğraflarından bağımsız olarak da, uzun dönemli çalıştığı serilerinin konu başlıklarına baktığınızda dahi politik duruşu ve buradan bakarak dünyayı gözlemleme çabası dikkat çekici. Sadece eylem fotoğrafları veya kendi tabiriyle “Sosyal Manzaralar” değil, “Dışarısı” ve “Kuzey Ormanları” gibi serileri de Cem’in kendini ait hissettiği coğrafyada olup bitene olan ilgisini ve bir mücadele biçimi olarak da belgelemeyi kullandığını gösteriyor. Belgesel janrında -takip ettiği olayı adeta görünmez bir biçimde belgeleyenler için kullanılan- “duvardaki sinek” kavramının tam tersine büyük resmin içine dahil olan ve içinde bulunduğu durumu anlamaya çalışan bir fotoğrafçı o.
DUYURU: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi
Salt ve Kadir Has Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi projesi kapsamında hazırlanan istanbulansiklopedisi.org, Koçu’nun yarım kalmış İstanbul Ansiklopedisi‘nin A-G arası basılı ciltleri ile muhtelif nitelikte binlerce arşiv belgesini aynı alanda görüntüleme olanağı sunar. Farklı dönemlerde yayımlanmış ansiklopedi maddeleri ile sonraki ciltlerin malzemesini içeren ve ilk kez erişime açılan arşivden 40.000’i aşkın belgeyi aynı platforma taşır. Böylelikle hem basılı ansiklopedi ciltleri ve arşiv belgelerini detaylı olarak inceleme hem de malzemeler arası metinsel ve görsel ilişkilerin izini sürme imkânı sağlar.
Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi projesinin bir çıktısı olarak Başka Kayda Rastlanmadı sergisi ile aynı adlı e-yayının ardından hayata geçirilen web sitesi, temel bilgiler kadar sıra dışı kayıtları, tekrarları, şaşırtmacaları ve sunduğu bilgilerin geçerliliği bakımından etraflıca irdelenmeyi bekliyor.
Argonotlar Ajanda
Argonotlar Ajanda güncel sergileri takip edebileceğiniz bir rehber.
Yeni sergiler
Galeri Nev İstanbul, Kuş Ölür, Sen Uçuşu Hatırla / Murat Morova, 1 Kasım - 30 Kasım
Galeri Siyah Beyaz, Yol Açanlar ve Aradığım Yollar / Bedri Baykam, 1 Kasım - 30 Kasım
Devam eden sergiler
.artSümer, Kör Nokta, 8 Kasım
Versus Art Project, TK1663:Over The Salt Seas / Ece Bayram, 9 Kasım
Arter, Göründüğü Gibi / Şakir Gökçebağ, 10 Kasım
Anna Laudel Gallery, What Trees Whisper / Ardan Özmenoğlu, 10 Kasım
Quick Art Space, Bilgelik Terazisi, 15 Kasım
The Pill, Stagehand / Leylâ Gediz, 16 Kasım
Martch Art Project, Sanat, Aşk ve Varoluş Krizlerinde / Fırat İlmeç, 16 Kasım
Dirimart Dolapdere, Contact / Peter Zimmermann, 24 Kasım
Summart Sanat Merkezi, World Nowadays / Cyrus Kabiru, 30 Kasım
Yunt, 2,5B, 6 Aralık
Zilberman Istanbul / Zilberman Selected / Zilberman Dialogues, Yükselen sular, yayılan ışıklar, 7 Aralık
Arter, Uçurtma Zamanı/Jackie Matisse, 12 Aralık
Hara, Vargit Çiçekleri / Cansu Yıldıran, 18 Aralık
Bozlu Art Project, İçinde Bir Bağ, 21 Aralık
Arter, Farz Et Ki Sen Yoksun, 29 Aralık
Salt Galata, Sosyalizme Tercüme, 23 Ocak 2025
Pera Müzesi, Vera Molnár’ın İzinde, 26 Ocak
Pera Müzesi, Hesaplar ve Tesadüfler, 26 Ocak
Salt Beyoğlu, Tasarımcının Notu, 2 Şubat
Arter, Karaya Çıkmak Yasaktır / Maaria Wirkkala, 23 Şubat
Arter, Islak Zemin / Yasemin Özcan, 6 Nisan
Görmek için son günler
BüroSarıgedik, Karanlık Enerji / Vahap Avşar, 1 Kasım
Galerist, Distilled From Scattered Blue, 2 Kasım
Evin, Tektonik Hafıza, 2 Kasım
Art On, Elhamra: Zanaattan Öğrenmek / Bilal Yılmaz, 2 Kasım
Sanatorium, CLICKTRANCE / Berkay Tuncay, 2 Kasım
Dirimart Pera, Bir Adanın Sinir Uçları / İnci Eviner, 3 Kasım
Haftaya görüşmek üzere.