

Discover more from Argonotlar Güncel Sanat Bülteni
Haftanın okuma önerileri + Argonotlar Ajanda
Bu hafta bültende queer tarihsel bir okuma, yapay zeka araçları, midjourney ve mentalKLINIK’in uzun yıllar sonra İstanbul’da açılan ilk sergisi var.
Meşher’de sürmekte olan “John Craxton: Işığın Peşinde” ve Lara Ögel’in Galerist’te görülebilecek “Üzerimdeki Yıldızlı Gökyüzü ve İçimdeki” sergileri üzerine queer tarihsel bir okuma
Yeni queer bakış, işte mesela içeriyi yeniden tanımlamak, içerinin önemini vurgulamak için değerli bir alan açıyor bize. Lara Ögel gibi bir sanatçının içeriyle olan ilişkisini, eskiden olsa daha ilk elde akla gelen kategorilerle, diyelim ki sınıfsal, düşsel ya da şiirsel vb. diye tarif ederdik. Her biri işleri için geçerli olabilecek ama kendi başlarına kapsayıcı ol(a)mayan tanımlamalar…
🖋️ Fatih Özgüven kaleme aldı. Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Yapay zeka elektrikli koyun düşler mi?
Makineler sanatın başlangıcından beri çeşitli düzeylerde üretimin içinde hep var oldular. Ancak yapay zeka ile çalışan algoritmaların öğrenme ve adaptasyon becerisi geçmiş makinelere kıyasla çok gelişmiş bir seviyede. Büyük miktarda verilerle çalışarak spesifik çıktılar üretebilmeleri nedeniyle geleneksel olarak insanlar tarafından gerçekleştirilen birçok görevi üstleniyorlar. Yapay zeka programları, bu süreçlerin bir ortağı veya yardımcısı olarak (ya da kimilerine göre kölesi olarak) kullanılabildiğinden görünürlükleri ve kullanımları çok arttı. Bu nedenle makine – insan etkileşimleri artık yaygın bir biçimde tartışılan bir konuya dönüştü.
Kerem Ozan Bayraktar yapay zeka araçları, midjourney ve sanat üretiminin dönüşümünü tartışıyor.
Cennetin yörüngesinde dolanan ruhlar için şatafatlı depresyon
Sanatçı ikilisi :mentalKLINIK’in uzun yıllar sonra İstanbul’da açılan ilk sergileri PARADISE ON SALE hakikat-sonrası çağda bir parti daveti, Fırat Yusuf Yılmaz kaleme aldı.
Sosyal medya jargonunda yer alan ifadelerle birlikte muhtemelen sadece gelecekte anlayabileceğimiz türden anonsları sayıklayan sinsi ve meditatif bir ASMR şeklinde kamufle olan A Symptom + Lunatic Poems, acil durum halinin kalıcı hale geldiği bir çağda dikkatimizi çekmeye çalışan bir diğer bildirim silsilesi daha. Sesli mesajlar halinde, izleyicinin bilinçaltına, tanıdık ifadeleri kullanarak sızmayı deneyen ses çalışması, sosyal medya doygunluğu (saturation) sebebi ile artık ayırt edemez hale geldiğimiz etkileşim komutlarını da içeriyor: “…BEĞEN, PAYLAŞ, TAKİP ETMEKTEN ÇIK, BEĞEN, BEĞENME…” İnternet çağının spam şiirlerinden belki de en anlaşılır olanı, Lunatic Poems’te olduğu gibi; cızırtılara, ufak fısıldaşmalara, mekansallaşan derin ses efektlerine ve gitgide yükselen baslara dayalı bir iletişim modeli olacak gibi gözüküyor. Gerçi günümüzde yaptığımız şekilde, bize gönderilen iletileri fazla umursamadan kulak arkası edebiliriz çünkü zaten işte iddia edildiği üzere: ‘’gelecek ne yazık ki silindi.’’
Argonotlar Ajanda
Argonotlar Ajanda, İstanbul'daki güncel sergileri takip edebileceğiniz bir rehber.
Yeni açılan sergiler
Zilberman Galeri, Çatısız / Neriman Polat, 24 Mayıs
Devam eden sergiler
Pilot Galeri, Niyet Dalgaları / Gözde Mimiko Türkkan, 10 Haziran
Depo, Dağdaki Keçi, Gökteki Ay, Sudaki Balık / Rezzan Gümgüm, 24 Haziran
Dirimart Pera, Ânın Peşinde / Çiğdem Aky, 11 Haziran
Sanatorium Juma, Daireler Çizerek Sürekli Uçuyorlardı / Çağla Köseoğulları, 10 Haziran
Görmek için son günler
Martch Art Project, Ateşi Yaktık, Denizi İçtik / Burak Ata, 26 Mayıs
Art On Pera, Manyetik / Hüseyin Aksoylu, 27 Mayıs
Dirimart Dolapdere, Paradise on Sale / :mentalKLINIK, 28 Mayıs
Haftaya görüşmek üzere.