Hitay Vakfı'yla yeni işbirliğimiz + İnci Eviner, Baselitz ve Defne Cemal
Bu hafta Hitay Vakfı'yla yeni işbirliğimizi duyurduk ve Vakfı'n kurucusu Emin Hitay'la görüştük. Ayrıca İnci Eviner'le geniş kapsamlı bir söyleşimiz de bültenimizde! Haftaya görüşmek üzere.
Son on yılın muhasebesi: Georg Baselitz İstanbul’da
Alman ressam, baskı sanatçısı ve heykeltıraş Baselitz’in eserlerini Akbank Sanat ve SSM’de bir araya getiren “Georg Baselitz: Son On Yıl” sergisi üzerine
✍️ Oğulcan Yiğit Özdemir
Sanıyorum bu çalkantılı devrin bir mührünü hâlâ sanatında yaşatan Baselitz’i resimlerini ters asmaya motive eden şeyler arasında, figürlerinin bu “baş aşağı dünya”nın figürleri olması gerçeğini sayabiliriz. Tabii şu meşhur yorumu da unutmamakta fayda var. Alman felsefesinde halihazırda çürümekte olan Orta Çağ inanlarını “zarif bir darbeyle” yere çalan Karl Marx, diyalektik materyalizm özelinde felsefeye katkıları sorulduğunda, şu cevabı veriyordu: Hegel’in [idealist] diyalektiği baş aşağı duruyordu, ben yalnızca ayakları üzerine diktim.
Halihazırda tersyüz edilmiş bir dünyanın figürlerini, neden baş aşağı asmayalım ki? Tam da gerçekçiliğin çıkarları adına?
Renklerin potansiyelleri, katmanları ve derinlikleri üzerine: “Nemli Mavi”
Defne Cemal’in 12 Ekim’e kadar The OG galeride görülebilecek ilk kişisel sergisi yarattığı atmosfer ve akışla günlük bilinç akışımızı kesintiye uğratıyor.
✍️ Anı Ekin Özdemir
Sıcak, derin, mat, açık, ıslak… Bir sürü mavi, bir sürü hisle çıkıyorsunuz sergiden. Derinliğin ve dilin ötesinde olanın ileride değil de, belki de her şeyin öncesinde olduğunu deneyimliyorsunuz. Yüzeyin altındakiyle temas edebilmek, katmanlar ve bağlantılarla karşılaşmak için bazen gözlemlemek, izlemek gerekiyor. Beyaz pigment zaman zaman denizin tuzu olma yolunu buluyor, bir metafor gibi hep orada olan ancak hiç o gözle bakmadığımız dokular ve tatlarla sadece mavi, kahverengi ve beyaz pigment aracılığıyla karşılaşıyoruz. Bu üç rengin belirgin, aynı zamanda katmanlı hali hem toprağın hem de havanın neminin birbirine geçtiği hissini veriyor.
Sinir uçları, ağlar, yankılar
İki boyutlu bir kesit gibi gözüken videoları, tiyatro sahnesini andıran yerleştirmeleri, zengin sanat pratiği ve alegorik anlatımlarıyla İnci Eviner’le son solo sergisi “Bir Adanın Sinir Uçları” üzerine konuştuk.
✍️ Zehra Begüm Kışla
Ada fikri her zaman şekil değiştirerek de olsa yapıtlarımda yer aldı. Bazen kavram olarak bazen bir soyutlama olarak hayal ile gerçeğin çatıştığı bir yer olarak videolarımda topografik kesitler de yer aldı. Bir Adanın Sinir Uçları nörolojik ağların sardığı bu Ada’da bitki ve hayvan oluşun hayatın nosyonlarıyla karşılaştığını görüyoruz. Bu karşılaşma Ada’nın katmanları arasına gizlenmiş topografik duygu senaryoları olarak ortaya çıkar. Bunların bir kısmından bahsedecek olursam; camii minaresinden uzanan sarı perukla kır atın kuyruk hareketi arasındaki benzerlik ya da çelişki olarak ifadesini bulabilir. Minarelere gizlenmiş imgelerde kadının arzusundan duyulan korkunun izlerini sürmek istedim. Her türlü dualiteden uzaklaşarak meselelerin çok katmanlı gerçekliğine gizlenmiş psişik ve kültürel imgeler arasında dolaşmayı seviyorum. Böylece sürekli birbirini dönüştüren hareketli imgelerin yeni anlamlara dönüşmesini deneyimlemek mümkün.
Emin Hitay: Kültür ve sanat alanında ihtiyaç odaklı destekler yaratmaya çalışıyoruz
Koleksiyoner ve girişimci iş insanı Emin Hitay ile koleksiyonerlik serüvenini, Hitay Vakfı’nın çalışmalarını ve bağımsız sanat yayıncılığına yönelik desteklerini konuştuk.
✍️ Ozan Ünlükoç
Koleksiyonu oluşturmaya başladığımdan bu yana herhangi bir konuda tema ya da konsept etrafında şekillendirmeye yönelmedim. Konu ve tema olmasa da koleksiyon zaman içinde tabii ki bir değişim süreci geçirdi. Bu değişen dünya, ülke konjonktürü bunların sanata yansıması olduğu kadar benim sanata bakışım ve izlenimlerim olarak da şekillendi. Koleksiyondaki değişimi bu şekilde betimleyebilirim. Koleksiyonda yer alan birçok eser birbiriyle ilişki kuran, kavramsal ve formel açıdan dil bütünlüğü oluşturan bir yaklaşıma sahip. Bu noktada yine tema ve konsept olmasa da belirleyici bir göz, ilgilenilen çeşitli bağıntılı konular var. Bunlar eser seçkisinde belirleyici roller taşımıyorlar ama ilgilendiğim konular ve sanatın kendi ilerleyişindeki üretimler radarıma giriyor ve koleksiyonda yerini buluyor.
Argonotlar ve Hitay Vakfı’ndan yeni işbirliği
Bu vesileyle yeni işbirliğimizi de duyurmak isteriz!
Argonotlar ve Hitay Vakfı bağımsız sanat eleştirisinin gelişmesine yönelik yeni bir projeye başlıyor. Argonotlar olarak bu yeni projemizi okurlarımızla buluşturmak için sabırsızlanıyoruz.
DUYURU: Bu Festival Bizim, Kasım’da sahneye mutluluğun ritmini taşıyor
Bu yıl “Mutluluğun Ritmi” temasıyla ilerleyen festival, müzik festivallerine yeni bir soluk getiriyor ve müzisyen kadınları merkezine alarak çok sesli bir sahne yaratıyor. Bu Festival Bizim ilham verici konuşmalar, atölyeler ve konserlerle dolu bir program sunuyor.
Argonotlar Ajanda
Argonotlar Ajanda güncel sergileri takip edebileceğiniz bir rehber.
Yeni sergiler
Versus Art Project, TK1663:Over The Salt Seas / Ece Bayram, 4 Ekim - 9 Kasım
Evin, Tektonik Hafıza, 1 Ekim - 2 Kasım
Ferda Art Platform, Drawing Rooms / Pierre Bergian, 1 Ekim - 30 Ekim
Devam eden sergiler
Galeri Siyah Beyaz, OYKNOCK KNOCK! / Fırat Engin, 19 Ekim
Pilot Galeri, Sinyaller / Atıf Akın, 26 Ekim
Merdiven Art Space, HATIRLA / Osman Bozkurt, 26 Ekim
Galeri Nev İstanbul, Yeryüzünde Minör Titreşimler / Burçak Bingöl, 26 Ekim
BüroSarıgedik, Karanlık Enerji / Vahap Avşar, 1 Kasım
Galerist, Distilled From Scattered Blue, 2 Kasım
Art On, Elhamra: Zanaattan Öğrenmek / Bilal Yılmaz, 2 Kasım
Sanatorium, CLICKTRANCE / Berkay Tuncay, 2 Kasım
.artSümer, Kör Nokta, 8 Kasım
Arter, Göründüğü Gibi / Şakir Gökçebağ, 10 Kasım
Anna Laudel Gallery, What Trees Whisper / Ardan Özmenoğlu, 10 Kasım
Quick Art Space, Bilgelik Terazisi, 15 Kasım
The Pill, Stagehand / Leylâ Gediz, 16 Kasım
Yunt, 2,5B, 6 Aralık
Zilberman Istanbul / Zilberman Selected / Zilberman Dialogues, Yükselen sular, yayılan ışıklar, 7 Aralık
Arter, Uçurtma Zamanı/Jackie Matisse, 12 Aralık
Hara, Vargit Çiçekleri / Cansu Yıldıran, 18 Aralık
Bozlu Art Project, İçinde Bir Bağ, 21 Aralık
Arter, Farz Et Ki Sen Yoksun, 29 Aralık
Pera Müzesi, Vera Molnár’ın İzinde, 26 Ocak
Pera Müzesi, Hesaplar ve Tesadüfler, 26 Ocak
Salt Beyoğlu, Tasarımcının Notu, 2 Şubat
Arter, Karaya Çıkmak Yasaktır / Maaria Wirkkala, 23 Şubat
Yapı Kredi Kültür Sanat, Yeryüzü Halleri, 30 Mart
Arter, Islak Zemin / Yasemin Özcan, 6 Nisan
Görmek için son günler
Dirimart Pera, Bir Adanın Sinir Uçları / İnci Eviner, 6 Ekim
Arter, Chromas’tan Cloudburst, 6 Ekim
Haftaya görüşmek üzere.