Mardin Bienali'nde neler gördük? + Siyah Beyaz 40 yaşında + Argonotlar Ajanda + İş İlanı
Bu hafta Mardin Bienali'ne bakış attıktan sonra Ankara'nın köklü galerisi Siyah Beyaz'a yol alıyoruz. Argonotlar Ajanda'da ise güncel sergiler sizi bekliyor.
“Daha uzaklar” ne kadar uzakta?
Argonotlar editörlerinden Seçil Epik, bu yıl 6’ncısı düzenlenen Mardin Bienali’nin kavramsal çerçevesine eleştirel bir bakışla bienalden izlenimlerini kaleme aldı.
6. Mardin Bienali’nin tanıtım videosunda şehrin büyüsünün vurgulandığına yönelik eleştirileri anlamak güç değil. Bu kadar katmanlı, içinde yaşayanlara dair Arap, Kürt ya da Suriyeli gibi kimlikler üzerinden tekil bir tanım yapmanın mümkün olmadığı eski şehirde, yönetimsel düzeyde kapsamlı planlamalar yapılmadıkça kendine has büyüsünü çok da uzak olmayan bir gelecekte kaybedecek gibi görünüyor. Mardin ovasını denize benzetmek, o ovanın ova olmaktan kaynaklanan problemlerini görmemizin önüne geçiyor. Bienal Çanakkale ya da Sinop’ta değil de Mardin gibi sınırda ve çatışmalı bir şehirde olduğundan şehrin büyüsünden sıyrılıp bölgeye ayık bir şekilde bakma sorumluluğunu hepimiz için getiriyor. Bu yönüyle bienalin geleceğini Mardin’e daha derin ve katmanlı yaklaşımlar, yeni ve taze bakış açıları ve müşterek bir zeminde diyaloğu güçlendirmeye yönelik girişimler şekillendirecek gibi görünüyor.
Hayatta yalnız serabı var sana olan sevgimin
Mişar Art kurucularından yazar Mehmet Mahsum Oral’dan Mardin Bienali’ne dair…
Aslında gizemli şeyler de yok değil. Misal, turistlerin gittikleri sazlı, sözlü mekânlarda müzisyen arkadaşlar belli bir anda -ki bu anın kendisinin nasıl tayin edildiği şahsen benim için gizemli bir şeydir- bazen şarkı söyleyenlerden ve bazen de saz çalanlardan biri, kafasının üzerine koyduğu bir rakı bardağıyla sahneye çıkar ve Reyhani şarkısı müziği eşliğinde bir güvercinin yerden havalanıp uçuşunu resmeden şekilde masaların arasından geçerek oynamaya başlar. Ahali de bu performansı karşılıksız bırakmamak için kadehin içine bahşiş bırakır. Mekânda oturmuş ve eğlenmekte olanlarda hafifçe beliren “düşürür mü” kaygısı taşıyan bakışlar, o esnada saz çalmakta olan ekibi de etkisi altına alıyor olmalı ki eğlencenin gerginliği ve stresi tüm mekâna yayılır. Şarkı, bu minvalde bir tereddütle çalınadursun, kadehin düşmesine neden olmadan parayı gerekli özenle koymak da ayrı bir hassasiyet içeriyor. Acaba Mardin taştan değil de camdan mı olsaydı? Bu, benim için esrarengiz bir soru mesela. Bir de büyülü gerçekçi sorum da şu. Bir insan kaç gece güvercin gibi havalanmaya çalıştıkça gerçekten güvercin olup uçabilir? Belki de kadehi düşürdükten sonra… Kim bilir.
“Köklerimiz güçlü, artık dallanıp budaklanma vakti”
40. yılını kutlayan Siyah Beyaz’ın uzun yolculuğunu, biriktirdiklerini ve gelecek planlarını galerinin yöneticisi Sera Sade ile konuştuk.
80’lerde o raddeye geldikleri pek çok durum olmuştur eminim. O zamanların Ankara’sında bir galeri mekânı açmanın koşulları zaten yoktu. Annem hep “Ben babanla evlendiğimde o zengin bir adamdı” der. Mesela o zamanlar Türkiye’de olmadığı için Paris’ten jaluzi alıp geliyor, Ali Güreli ve Sıtkı Kösemen’le aydınger kağıdından barın üstüne spotlar yerleştiriyorlar… 2000’lerin başındaki ekonomik krizde de galeri bir duraklama dönemine giriyor ama vazgeçmiyorlar. Siyah Beyaz’ın var olan koşullarında ayakta kalması için çabalamak babamın karakteriyle, Arnavut damarıyla da ilgiliydi. Benim tanık olduğum ve aklıma ilk gelen örnek, kentsel dönüşümün başladığı zamanlara dair. O dönem bu binayı da yıkmak istemişlerdi. Burası Ankara’nın en merkezi yerinde konumlanan, tipik bir Kavaklıdere apartmanı. Annemle babam başından beri binaya çok iyi bakmışlar, zamanla çevrelerindeki insanlarla, anılarla bir hafıza mekânına dönüştükçe hep beraber üstüne daha da titrer olduk.
Bütün Ahları

Zeyno Pekünlü’nün SANATORIUM’da gerçekleşen “Bütün Ahları” sergisinin metni Argonotlar Kütüphanesinde.
Sanatçı Mükemmel Döngü adlı çalışmasında bir türlü başlayamayan bir video ile karşımıza çıkıyor. Daha doğrusu, medya oynatıcılar için, bir tür gayriiçerik (non-content) olan “devam etmek için herhangi bir tuşa basın”, “yükleniyor…”, “lütfen bekleyin”, “açılıyor” gibi mesajlar içeren bekleme arayüzlerini içerikleştiriyor. Bu yolla gündelik hayatımızda dayatılan hikayelerin içeriksizliğini hatırlatıp, hayallerimizdeki o asla başlamayan videoya neden ulaşamadığımızı düşündürüyor. Siyasal, ekonomik ve ekolojik krizlerle tarumar edilen gündelik hayatımızda sürekli mavi ekran veren kısır bir döngüye maruz kaldığımızı akıllara düşürüyor.
Mütemadiyen kendisinden sonra gelecek olana gönderme yapan Mükemmel Döngü, onu her tanımlamaya çalıştığımızda bizi de bir kısır döngünün içine sokuyor. Bu video bir gayri-video, ardından gelecek olan videonun beklenti odağı, onun yer tutucusu. Teknoloji devleri ve baskıcı hükümetler tarafından askıya alınmış hayatların yer tutucusu. Dolayısıyla bu iş, kendisinden her bahsettiğimizde bizi halefi videoya doğru itiyor.
DUYURU: Deniz Kuyrukları Performansları 22-26 Mayıs’ta Arter’de
Jackie Matisse’in yeni sergisi “Uçurtma Zamanı” kapsamında 22-26 Mayıs tarihleri arasında her akşam 19.30’da Arter’de.
İŞ İLANI: Arter Koleksiyon Sorumlusu arıyor
Arter, Koleksiyon Yöneticisi’ne bağlı olarak çalışacak Koleksiyon Sorumlusu arıyor.
Argonotlar Ajanda
Argonotlar Ajanda güncel sergileri takip edebileceğiniz bir rehber.
Yeni sergiler
Yunt, Buraya Nasıl Geldik? / Mike Berg, 25 Mayıs - 25 Ağustos
Pera Müzesi, Ters Yüz PƎRⱯ: Mekânlar ve Metinler Üzerine Denemeler, 23 Mayıs - 18 Haziran
Arter, Uçurtma Zamanı/Jackie Matisse, 23 Mayıs - 12 Aralık
Salt Galata, Öyleyse En Başa Dönelim / Itizar Barrio, 23 Mayıs - 29 Eylül
Devam eden sergiler
Galeri Siyah Beyaz, Bunu Siz Yaptınız / Ali Kotan - Murathan Özbek, 1 Haziran, Ankara
Sanatorium, Bütün Ahları / Zeyno Pekünlü, 1 Haziran
Dirimart Dolapdere, Gölge Topraklar Gök Topraklar / Albert Bitran, 2 Haziran
Art On, Spring Selection, 5 Haziran
Ferda Art Platform, Rüyalarda Buluşuruz / Dilek Yaman, 5 Haziran
Merdiven Art Space, Parça Parça, 8 Haziran
The Pill, Resimlerden Uzakta / Mireille Blanc, 14 Haziran
Milli Reasürans Sanat Galerisi, Hakiki Hikâyeler / Hasan Deniz, 14 Haziran
Versus Art Project, Hareket Alanı / Huo Rf, 14 Haziran
Quick Art Space, Gökyüzünün Karnında(n) / Kaan Kemal Öner, 28 Haziran
Anna Laudel Gallery, Taşların Ardında: An ve Arşiv / Tuğçe Diri, 30 Haziran
Zilberman Selected, Ev Başladığın Yerdir, 20 Temmuz
Arter, Prix Pictet Human, 27 Temmuz
Zilberman İstanbul, Kīpuka / Erinç Seymen, 2 Ağustos
Arter, GLOSSOLALALA, 4 Ağustos
Yapı Kredi Kültür Sanat, Bugünü Resmetmek, 11 Ağustos
Salt Beyoğlu, Havaya Dair / 2050+, 18 Ağustos
Meşher, Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar, 29 Eylül
Arter, Göründüğü Gibi / Şakir Gökçebağ, 10 Kasım
Arter, Farz Et Ki Sen Yoksun, 29 Aralık
Görmek için son günler
.artSümer, Terra Nullius: Yerçekiminin Hasadı / Deniz Üster, 25 Mayıs
Galeri Nev İstanbul, Endlessness / Melek Mazıcı, 25 Mayıs
Meşher, Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar, 26 Mayıs
Summart Sanat Merkezi, Gölgemdeki Anı(t)lar / Onur Kaymak, 31 Mayıs
Haftaya görüşmek üzere.