Mehmet Güleryüz'ün ardından + Ömer Koç Koleksiyo'nuna dair + SSM'da Baselitz sergisi
Bu hafta Arter'deki "Farz Et Ki Sen Yoksun" sergisi, Mardin'deki Exit Kolektif ve Mehmet Güleryüz'le Nilüfer Göle'nin 2015'te gerçekleştirdikleri söyleşi bültenimizde! Haftaya yeniden görüşmek üze
Bir toplayıcı gözüyle: Farz etmenin zevkleri

Arter’de Selen Ansen küratörlüğünde Ömer Koç Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerle oluşturulan Farz Et Ki Sen Yoksun sergisine bir toplayıcının gözünden bakış.
✍️ Fatih Özgüven
İnsan niye “şeyler” toplar? Her hafta sadakatle, benim için dünyanın hâlâ en mükemmel açık hava Wunderkammer’i, “hayret odası” Dolapdere Bit Pazarı’na giden biri olarak “niyeyse niye” diyebilirim. Aksi günümdeysem (“Pazara geceden gitmek gerekiyormuş, el fenerleriyle, öyle mi?”, “Bomonti pazarını diyorsun değil mi?” gibi sıkıcı ve yanlış bilgiye dayalı sorulara maruz kalmışımdır), içimden “elinin körü için” diye de ekleyebilirim. Yani…
Dünyanın en birbirine benzemez nesnelerine bir arada rastlayabilmek ve bütün bu alakasız şeylerin nasıl bir araya geldiklerine hayret etmek (wundern) için olabilir. Saplı küçük bir sahan bulmak için olabilir. (Aradığınızı elinle koymuş gibi bulmak ya da aynı gün aynı eşyanın dört çeşidine birden rastlamak mümkündür.) Eski sahipleri tarafından “alıştırılmış” giysiler bulmak ve onların hikâyelerine dalmak için olabilir. Mütevazı ve güzel bir eski yazı levhası için olabilir. Foot Fraternity dergisinin eski bir sayısına rastlayınca şaşkınlıktan şaşkınlığa düşmek için olabilir. Alex Katz’a gönül vermiş gibi görünen meçhul ressamın yaptığı portre için olabilir. Ya da arkadaşım İz Öztat’la gitmişizdir de İz’in yıllardır aradığı The Well of Loneliness romanı piknik tüpleri, kazaklar ve dalgıç gözlükleri arasında şıp diye karşımıza çıkmıştır. Değmez mi bu “hayret”e?
Sanat için müşterek adımlar: EXIT Kolektif ve Bor Sanat
Bu yıl 6. Mardin Bienali’nde Bor Sanat desteğiyle “INVITED: Müşterek/Unified” sergisine ev sahipliği yapan EXIT Kolektif’ten Mehmet Çimen ve serginin küratörü Ebru Nalan Sülün ile sohbet
✍️ Seçil Epik
Ebru Nalan Sülün: Küratör olarak davet edeceğim sanatçıların kararından önce benim proje ve Mardin’e dair ne hissettiğim önemliydi. Bu nedenle öncelikle bireysel olarak Mardin kentine dair mikro-kültür araştırmalarına başladım. Mardin’de attığım her adım, konuştuğum her insan; bana tarihi, çok kültürlü-dilli kent yapısını, sosyal yaşam döngüsünü, kent-doğa-güneş ilişkisini ve tüm bu bağlamlarla ilintili pek çok okunması gereken detayı sundu. Sanatçı seçimindeki önceliğim, tüm bu katmanlı kültürel yapıyı birlikte araştıracağım, tarih duyarlılığına sahip ve keşfettiği süreci farklı mecralarla mekânın hafızasını da hatırlayarak görsel bir dile dönüştürecek isimler olmasıydı. (…)
Gökten zembille in(memiş) bir sohbet
Mehmet Güleryüz’ün 2015’te İstanbul Modern’de gerçekleşen “Ressam ve Resim” başlıklı sergisinin kataloğu için sosyolog Nilüfer Göle’yle gerçekleştirdiği söyleşi Argonotlar Kütüphanesinde.
Bir resim öğrencisi bana geldiğinde, sorduğum tek bir şey vardır. “Sanatı çok seviyor musun?” derim. Ama on küsür defa sorarım bunu. Muhtemelen benim için ya deli, ya da duymuyor der.. Eğer cevabı olumluysa, bundan sonra mesuliyeti bana ait, onu eğiteceğim. Yapacağım da şu: Üzerindeki zarı yırtıp, doğumu gerçekleştireceğim. Çünkü ben bunu yapma hak ve gücüne sahip biriyim. Ondan sonra tavsiye edeceğim ilk şey; saçmala! Saçmalama hali aslında haykırma, dansın primitif hali, jestleri, yükseltme gibi şeyler. Ondan sonra bunları gör, duy, koyduğun işaretleri seyret. Ve sonrasında bunları ifadene uygun kılma yollarını ararız beraberce. Benim derslerimin asıl gidişatı budur. Sanatçının ne olacak, nasıl olacak meselesi, kendini tanımasıyla ortaya çıkar bence.
Nefes almakla nefes nefese kalmak arasında*

Yunus Emre Erdoğan’la kavramsal ve bilimsel arayışlarla kurgulanmış manevi bir birikimi de gözler önüne seren “Nefes Almak” sergisi üzerine.
✍️ Melike Bayık
Kavramsal olarak sergiyi bir tefekkür imgesi arayışı olarak özetleyebiliriz. Şeyh Galip Efendi’den Orhan Veli’ye kadar oradan da bizim bugünümüze kadarki süreçte düşünme, hayal ve üslup arayışlarına odaklanıyor. Bu anlamda Edebiyat, Sanat ve Tasavvuf tarihinin etrafında gezinen bir sergi. Hem insan olarak hem de bir sanatçı olarak (var)oluş süreçlerini içine alan bir hayal dünyası kurmaya çalıştım. Buna tarihi ve kültürel bir obje olan derviş bastonu (mütteka/muin) eşlik etti sergide. Ana fikri ayakta tutmaya çalışan fakat kırılan bir değnek. Study II isimli çalışmanın üzerindeki sinopsiste yer aldığı gibi, uyuya kalmış bir dervişin hikâyesi. Teknik olarak değinmem gerekirse sergide kâğıt üzerine kuru malzeme (füzen, grafit, pastel) resimler, camdan üretilmiş bir obje (mütteka) ve buluntu nesneler ile birlikte kapalı bir şekilde sergilenen defterler yer alıyor. Hikâye ise Study serisinin ikinci parçası olan Study II isimli çalışmayla başlıyor ve serginin kavramsal olarak ana aksını oluşturuyor. Bir de bu çalışmadan neşet eden İki Hece var.
Duyuru: Georg Baselitz İstanbul’da
Baş aşağı figürleriyle bakış açınızı değiştirecek Alman sanatçı Georg Baselitz, “Son On Yıl” sergisiyle; 13 Eylül 2024 - 2 Şubat 2025 tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde. Baskı eserleriyle de Akbank Sanat’ta!
Argonotlar Ajanda
Argonotlar Ajanda güncel sergileri takip edebileceğiniz bir rehber.
Yeni sergiler
Arter, Islak Zemin / Yasemin Özcan, 19 Eylül 2024 - 6 Nisan 2025
Arter, Karaya Çıkmak Yasaktır / Maaria Wirkkala, 19 Eylül 2024 - 23 Şubat 2025
Pera Müzesi, Vera Molnár’ın İzinde, 19 Eylül 2024 - 26 Ocak 2025
Quick Art Space, Bilgelik Terazisi, 14 Eylül-15 Kasım
Salt Beyoğlu, Tasarımcının Notu, 11 Eylül 2024 - 2 Şubat 2025
Hara, Vargit Çiçekleri / Cansu Yıldıran, 7 Eylül - 18 Aralık
Devam eden sergiler
Yapı Kredi Kültür Sanat, Yeryüzü Halleri, 30 Mart 2025
Pilot Galeri, Sinyaller / Atıf Akın, 26 Ekim
Versus Art Project, Unbuildings: Remnants, Devicings, Chancings, Hollowings, Leavings, 29 Eylül
Merdiven Art Space, HATIRLA / Osman Bozkurt, 26 Ekim
Dirimart Pera, Bir Adanın Sinir Uçları / İnci Eviner, 6 Ekim
Arter, Göründüğü Gibi / Şakir Gökçebağ, 10 Kasım
Arter, Uçurtma Zamanı/Jackie Matisse, 12 Aralık
Arter, Farz Et Ki Sen Yoksun, 29 Aralık
Görmek için son günler
Meşher, Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar, 29 Eylül
Salt Galata, Öyleyse En Başa Dönelim / Itizar Barrio, 29 Eylül
Haftaya görüşmek üzere.