Sanat, kent çalışmaları ve göç üzerinden toplumsal bağlar kurmak
Bu hafta VAHA hublarıyla ilgili hazırladığımız dizinin ilk bölümü odağımızda! Nazım Ünal Yılmaz'ın solo sergisi, "Var Kalma Pratikleri" sergileriyle ilgili içeriklerimiz de bültenimizde!
Sanat, kent çalışmaları ve göç üzerinden toplumsal bağlar kurmak
Sanat, kentlerin kültürel belleğini güçlendirirken, ekonomik eşitsizlikler ve sosyal zorluklar bu rolü zorlaştırıyor. Urban.koop’tan Alp Arısoy ve NUN Kültür ve Sanat’tan Yammen Jazbeh ile sanatın kentsel hafıza ve toplumsal bağlar üzerindeki etkisini konuştuk.
✍️Tuğçe Yılmaz
Türkiye’de sivil toplum alanı daralırken, VAHA gibi desteklerin önemi artıyor. Bu tür destekler, projelerin sürdürülebilirliği ve etkili işler yapılabilmesi için hayati bir rol oynuyor. VAHA, sanatçılara yalnızca finansal kaynak sağlamıyor; aynı zamanda ulusal ve ulusötesi ağlarda yer bulma fırsatları sunarak sosyal kapasitelerini artırmalarına yardımcı oluyor.
VAHA’nın desteğiyle sanatçılar, yeni projeler geliştirip sergiler düzenlerken, farklı kültürel ağlarla işbirliği yapma şansı elde ediyor. Örneğin, göçmen kimlikleri, bu projelerde zorluktan ziyade bir kültürel zenginlik olarak öne çıkıyor. Sanatçılar, toplumların çeşitliliğini sanat aracılığıyla ifade ederek hem kendilerini hem de toplumsal rollerini yeniden tanımlıyor.
Atsız Süvari
Nazım Ünal Yılmaz’ın, Galerist’te devam eden “Atsız Süvari” başlıklı kişisel sergisinin metni Argonotlar Kütüphanesinde.
✍️Alexander Koch
Resmin güzelliği, sanatçı ile izleyici arasında her ikisinin de ilişki kurduğu, ancak her ikisi için de aynı anlama gelmeyen veya aynı şekilde işlev görmeyen bir malzeme olmasıdır. Yılmaz, bu ayrım çizgisini çok net bir şekilde tanıyor ve bunun üzerinde çalışıyor gibi görünüyor. Kişisel olandan yola çıkıyor. Resimlerindeki tüm yüzler ya kendi yüzü ya da kurgusal bir yüz. Bu, kibirden değil, başkalarının portrelerini sanatsal olarak temsil etmenin/sömürmenin ona yakışmadığını düşündüğünden. Eşcinsel sahneleri resmederken ya da Ben ve Avrupalılar’da olduğu gibi doğrudan bir ressam olarak rolünü tematize ederken de kişisel olana sadık kalıyor. Bu resimde ilginç olan, Yılmaz’ın kendini neredeyse mitolojik bir ressam arketipi olarak sunması: elinde Olimpiyat meşalesi gibi bir fırça tutuyor (ya da bu, On Emir’i taşa kazıyan Musa mı?), ön plandaki muhtemelen Avrupalı olan adamlar ise narsist bir kendini beğenmişlik sergiliyor. Yılmaz’ın nadiren doğrudan dile getirdiği bir şey burada belirginleşiyor: Avrupa ile Ortadoğu arasındaki kültürel farklılık. Her iki bölgede de yaşayıp, okuyan ve çalışan sanatçı, batı kanonunu içselleştirmiş olsa da, ona eleştirel bir mesafeyle yaklaşıyor.
Var Kalma Pratikleri
Fransız Kültür Merkezi’nde 25 Ocak 2025’e kadar görülebilecek olan “Var Kalma Pratikleri” sergisinin küratör metni Argonotlar Kütüphanesinde.
✍️Bihter Ayyıldız
Var kalma mücadelesi ile güç sahibi olmanın cazibesi arasında sıkışmış bir yaşam parçacığının etrafına toplanmış insan kalabalıkları… Ve bu kalabalıkların içinde antropolojik sürdürülebilirliği tehlikeye sokan tecrübenin yok oluşu…
Çağdaş sıfatına layık olmak için köklerinden sökülen köylü ve zanaatkarların burjuvazi karşısında kadim varlıklarını sorgular hale gelmesi… Georges Didi Huberman’ın ‘’Ateş Böceklerinin Var Kalma Mücadelesi’’ isimli kitabı, benzer konulara kafa yormuş çağdaş düşünür, sanatçı ve filozoflarla fikir düelloları tadında kendi içinde bağımsız metinlerden oluşuyor.
DUYURU: Türkiye kültür-sanat ortamında güç dinamiklerini tartışıyoruz!
Bor Sanat tarafından düzenlenen üçüncü açık oturum, odağını Türkiye kültür-sanat ortamı ve güç dinamiklerine çeviriyor. “Türkiye Kültür-Sanat Ortamında Güç Dinamikleri” başlıklı açık oturum, 8 Şubat Cumartesi günü, 12.00 – 15.00 saatleri arasında küratör ve sanat yazarı Sinan Eren Erk moderatörlüğünde Minoa Pera’da düzenlenecek.
DUYURU: Meşher’den Yeni Sergi: Hikâye İstanbul’da Geçiyor
Meşher, yeni sergisi Hikâye İstanbul’da Geçiyor ile ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. 23 Ocak’ta kapılarını açan sergi, batı edebiyatının kurmaca yapıtlarındaki İstanbul temsillerine odaklanarak şehrin edebiyata ve sanatın diğer alanlarına verdiği ilhamı ele alıyor.
Argonotlar Ajanda
Argonotlar Ajanda güncel sergileri takip edebileceğiniz bir rehber.
Devam eden sergiler
Öktem Aykut, Basit Hatalar, Kaybolan Yıllar ve Rastlantılar Üzerine / Toygun Özdemir, 8 Şubat
Ferda Art Platform, Koleksiyoner& Sanatçı, 12 Şubat
.artSümer, Her İnce Jestin Gölgesi Geleceğe Düşer / Basim Magdy, 15 Şubat
Galeri Nev İstanbul, NUX 9/Aras Seddigh, 15 Şubat
Galeri Siyah Beyaz, Mehmet Nâzım / Mehmet Nâzım, 15 Şubat
Dirimart Pera, Hiperbol Yükseliş / Gabriela Těthalová, 16 Şubat
Sanatorium, Pul Pul Döküldü, Ufalandı Zaman / Gülşah Mursaloğlu, 22 Şubat
Galerist, Atsız Süvari / Nazım Ünal Yılmaz, 22 Şubat
Zilberman Istanbul, Dalgalar Harita Çizmez / Cengiz Tekin, 22 Şubat
Art On, Urban Artifacts / Oddviz, 22 Şubat
Arter, Karaya Çıkmak Yasaktır / Maaria Wirkkala, 23 Şubat
Dirimart Dolapdere, Yolda / Nuri Bilge Ceylan, 23 Şubat
Anna Laudel Gallery, Her Yerde Ev Olma Arzusu / Özlem Yenigül, 2 Mart
Martch Art Project, Süregelen bütün bu şeyler arasında / Merve Denizci, 7 Mart
Bozlu Art Project, Kuzeye Doğru, 22 Mart
Loft Art, Yaşam Şarkısını Söyler, 22 Mart
EVİN, EVİN’Salon, 29 Mart
Quick Art Space, Palas Pandıras / Desen Halıçınarlı, 1 Nisan
Zilberman Selected, Hayalet Uzuvlar / Selçuk Artut, 5 Nisan
Arter, Islak Zemin / Yasemin Özcan, 6 Nisan
Arter, Gelecek Zamanın Süregelen Hikâyesi / Angelica Mesiti, 6 Nisan
Yunt, Serbestlik Dereceleri, 11 Nisan
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Çocuk Odaklı Şehir - Bir Eşitlik Arayışı, 4 Mayıs
Meşher, Hikâye İstanbul’da Geçiyor, 13 Temmuz
Arter, İçinde Yaşadığımız Deri / Koray Ariş, 3 Ağustos
Borusan Contemporary, İçimdeki Şehir / Doug Aitken, 17 Ağustos
Borusan Contemporary, Ebedi Prelüd, 17 Ağustos
Arter, Duvar Çizimi / Can Aytekin, 14 Ocak 2025'ten itibaren
Görmek için son günler
Pilot Galeri, Garden Reimagined / Hamra Abbas, 1 Şubat 2025
Salt Beyoğlu, Tasarımcının Notu, 2 Şubat 2025
Haftaya görüşmek üzere.