Yansımanın sesi olabilir mi?
Bu hafta Serkan Aka'nın yeni sergisini ve atölyesini ziyaret ediyoruz. Argonotlar Ajanda'da ise yeni sergi yok, ancak "görmek için son günler" listemiz epey kalabalık.
Yansımanın sesi olabilir mi?
Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde yer alan “Asılı Şimdi” sergisi üzerinden Serkan Aka’yla rüzgarda savrulan tülleri, duvarlara vuran ışık yansımalarını ve kurduğu ses dünyasını konuştuk.
✍️ Esra Ece Kuleci
Benim kullandığım biçimde anlamlı bir ölçekte dönüşüm mümkün değil, ben de bunu öneriyormuşum gibi görünmek istemem. Ama elindekiler ya da karşına çıkanlar üzerinden düşünmeyi, bu sınırlamanın içinde kalmaya çalışmayı, dünyayla fena olmayan bir ilişki kurma biçimi olarak anlamlı buluyorum. Ama benim için asıl sebep bu nesnelerle kolay, rahat iletişim kurabilmem. Atık-buluntu nesnelerin önceden belirlenmiş sınırları, üretim sürecimi ihtiyaç duyduğum biçimde yavaşlatıyor ve daha karşılıklı bir çalışma süreci sağlıyor. Bu nesnelerin, kişisel ve kolektif hafızayla olan ilişkileri hareket, ses ve ışıkla birlikte bazen planlı bazen de rastlantısal bir biçimde yeni bağlantılar ortaya çıkarıyor.
Bıçak Altında: Eleştirel Kolaj Olarak Estetik Cerrahi Fotoğrafçılığı
Eda Emirdağ’ın Belly Button adlı fanzin çalışmasına eşlik eden makale Argonotlar Kütüphanesinde.
✍️ Helen McGhie
The Civil Contract of Photography’de akademisyen Ariella Azoulay, fotoğrafın yalnızca temsili bir araç değil, fotoğrafçıyı, fotoğrafı çekilen özneyi ve izleyiciyi bağlayan etik bir pratik olduğunu savunur. Azoulay’ın bu üç konumu kesişerek, fotoğrafı işbirliğine dayalı bir “çoğul eylem” (2008, s. 143) haline getirmekte ve tasvir edilen özne ve anlatıların sorumluluğunun paylaşıldığı bir “sivil alan” oluşturmaktadır. Bu bağlamda, estetik cerrahi görüntülerinin izleyicileri, pasif alıcılar değil, görüntü etiğiyle eleştirel bir şekilde ilgilenme ve anestezi uygulanmış bedenlerin nesneleştirilmesine meydan okuma kapasitesine sahip aktif katılımcılardır. İmajların güç dinamiklerindeki bu değişim -ticari olarak hizmete sunulan görsellerin yeniden yorumlanabilmesi- Emirdağ’ın cerrahi prosedürler geçiren bireyleri belgeleyen bir fotoğrafçı olarak kaygılarıyla örtüşüyor.
Ötede ne var? Mustafa Hulusi’nin dünyası…
Mustafa Hulusi’nin Dirimart Pera’da gerçekleşen “Dünyayı İçine Çekmek” sergisi insanın dünyayla, doğayla, yaşamla kurduğu bağa dikkat çekiyor.
✍️ Abdullah Ezik
Haz, çoğu zaman kişinin bildiği dünyada deneyimlediği, ona zaman içerisinde bir doyum vadeden özel bir arzudur. O doğayla, yaşamla, görkemle iç içedir; ama burada önemli olan hazzın bilme edimiyle kurduğu ilişkidir. Bir eylemden, bakıştan, dokunuştan haz almak için önce onu bilmek, deneyimlemek gerekir; çünkü Cemil Meriç’in üzerinde sıklıkla durduğu gibi “İnsan en çok bilmediğine düşmandır” ve kişi, bilmediği bir duygudan, objeden, düşten haz alamaz. Tam da bu noktada bir sembol olarak beliren meyveler ve çiçekler, hazzın doğada olduğu düşüncesini imler. Doğa, insana ferahlık verir, dinginlik, heyecan, uzlaşma. Bütün bu duyguların belirdiği yerdeyse huzur baş gösterir. Dolayısıyla Hulusi’nin sergisinde doğayla hazzın, dünyayla huzurun kesiştiği özel bir alan söz konusu olur. Başlangıçta sergi, bu tema üzerine belirir ve bir iç huzuru beraberinde getirir.
Gölgedeki sızıntı ve zamanın yüzü
Karanlığın içinde saklanan heykeller, üzeri örtülmüş hikâyeler, yontulmuş bedenler ve süslenmiş imgeler… Arzu Oto, The Letter Art Gallery’deki “Bir Heykelin Gölgesinde” sergisinde aydınlık ve karanlığı gerçekle yüzleşme alanı olarak kuruyor.
✍️ Alev Çağlı
Sanat tarihinde “ışık” genellikle akılcılıkla, ilerlemeyle ve gerçeğe ulaşmayla ilişkilendirilmiş; “karanlık” ise irrasyonel, korkutucu, bastırılmış olanla. Bu ikiliği yıkan işler, sergide özel bir yer tutuyor. Havuz kenarında uzanmış çıplak kadın figürlerinde pastel tonlarla kurulan aydınlık sahne, aslında bir başka karanlığa işaret ediyor: Kadının temsili üzerinden süreklilik kazanan eril arzunun karanlığı. Figürler ne kadar aydınlıktaysa, o kadar da edilgenleştirilmiş. Bu kırılma noktası, geçmişte bir ideolojiye hizmet etmiş olan simgelerin, bugün nasıl sorgulanması gerektiğine dair güçlü bir önerme sunuyor.
Serginin bir başka çarpıcı yanı da günümüzde doğa için direnen kadınları gösteren işler. Bu resimlerde aydınlık artık dekoratif değil; doğrudan hayata temas eden, sahici bir ışık. Bu kadınlar kurgusal değil, hayattan, mücadelelerinden ödün vermemiş bedenlerle karşımıza çıkıyor. Bu ışık, yalnızca onları görünür kılmakla kalmıyor, direnişlerinin içsel gücünü de yansıtıyor. Burada aydınlık, umutla karışık bir kararlılığı simgeliyor.
Argonotlar Ajanda
Argonotlar Ajanda güncel sergileri takip edebileceğiniz bir rehber.
Devam eden sergiler
Istanbul Concept Gallery, Elma Dalı / Mustafa Orkun Müftüoğlu, 5 Temmuz
Sanatorium, Çek Valf / Kerem Ozan Bayraktar, 12 Temmuz
Meşher, Hikâye İstanbul’da Geçiyor, 13 Temmuz
Zilberman Istanbul, Graceful Elegant Beasts / Larry Muñoz, 26 Temmuz
Zilberman Dialogues, Bizden Değilse Bizdendir / Memed Erdener
26 Temmuz
Quick Art Space, Benzer Bir İpe Düğümlü Olmak, 27 Temmuz
Decollage Art Space, Kır İğdesi / Mahmut Karatoprak, 27 Temmuz
Arter, İçinde Yaşadığımız Deri / Koray Ariş, 3 Ağustos
Salt Beyoğlu, Anadolu’nun Bitki Mirası, 10 Ağustos
Yunt, Başıboşlar, Gergedanlar ve Yanlış Anlamalar Hakkında / Guido Casaretto, 15 Ağustos
Borusan Contemporary, İçimdeki Şehir / Doug Aitken, 17 Ağustos
Borusan Contemporary, Ebedi Prelüd, 17 Ağustos
Pera Müzesi, Samih Rifat: "Çok İş Var Yapacak", 17 Ağustos
Pera Müzesi, Ay Işığıyla Dans / Marcel Dzama, 17 Ağustos
Çağla Cabaoğlu Gallery, 25. Yıl: Yankı - Rezonans, 30 Ağustos
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Muallâ, 7 Eylül
İMALAT-HANE, TunState / Aslı Çavuşoğlu, 27 Eylül
Arter, Heykel Olma Teşebbüsü / Franz Erhard Walther, 5 Ekim
Hara, Tarihin Neresindeyiz?, 30 Kasım
Arter, Duvar Çizimi / Can Aytekin, 14 Ocak 2025'ten itibaren
Yapı Kredi Kültür Sanat, Bir Arada, 4 Ocak 2026
Arter, Basınç Altında Suyun Üstünde, 11 Ocak 2026
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Maceraperest Bir Mimarın Fotoğrafhanesi: Arif Hikmet Koyunoğlu, 17 Mayıs 2026
Görmek için son günler
Martch Art Project, Hatırladığım Kadarıyla / Ecemnaz Dalmaz, 28 Haziran
Galerist, Bir Resmin Bütün Parçaları / Nuri Kuzucan, 28 Haziran
Art On, Summer Selection, 28 Haziran
Loft Art, Dualite, 29 Haziran
Dirimart Dolapdere, 365 Mevsim / Jorinde Voigt, 29 Haziran
Galeri Nev İstanbul, Bana Benden Yakın, Benden Yabancı - İçimde Dolaşan, Gezen Biri Var / Nermin Er, 30 Haziran
Summart Sanat Merkezi, Rüyalı / Uğur Ulusoy, 30 Haziran
BüroSarıgedik ve Merdiven Art Space, Bir Nevi İşgal Hali / Gülsün Karamustafa, 1 Temmuz